Det å ivareta kunders og myndigheters krav i forbindelse med matens kvalitet og matsikkerhet alle organisasjoner opptatt av. Mattrygghet, matsikkerhet, IK mat og HACCP er kjente begreper for mange.
Et ledelsessystem for næringsmiddeltrygghet skal vise hvordan en virksomhet styrer og kontrollerer risiko i sine prosesser eller aktiviteter for å kunne levere varer og/eller tjenester som tilfredsstiller kundens og myndigheters krav til kvalitet, sikkerhet og sporbarhet.
Kontroll på risiko og muligheterBeslutninger basert på fakta Kontinuerlig forbedringTrygg mat
Standarden ISO 22000:2018 angir kravene for utforming et ledelsessystem for mattrygghet og hvilke elementer man må ta hensyn for å sikre mattrygghet gjennom hele næringsmiddelkjeden fram til forbrukeren.
Hvorfor ISO 22000
ISO 22000 gir ett rammeverk for hvordan en organisasjoner bør bygge opp sitt ledelsessystem for kvalitet. Ved å innføre et ledelsessystem for kvalitet i henhold til NS-EN ISO 22000:2018 vil virksomheten kunne skape større fokus på:
- Interessenters krav og forventninger
- Kunders og myndigheters krav
- Risikostyring og muligheter
- Ledelse og beslutninger
- Beslutninger basert på fakta
- Prosessorientering
- Medarbeidernes engasjement
- Samarbeid med leverandører
- Kontinuerlig forbedring
Hvilke virksomheter er ISO 22000:2018 ment for?
ISO 22000 kan benyttes av alle typer organisasjoner, uavhengig av størrelse på virksomheten, hvilke produkter, tjenester som leveres og bransje.
ISO 22000 blir komplettert med 5 tekniske standarder;
- ISO/TS 22002-1:2009 – Food manufacturing
- ISO/TS 22002-2:2103 – Catering
- ISO/TS 22002-3:2011 – Farming
- ISO/TS 22002-4:2013 – Food packaging
- ISO/TS 22002-5:2019 – Transport and storage
Standarden er utviklet for å lettere kunne bli integrert i organisasjonens eksisterende ledelsesprosesser og er bygget opp etter det som kalles HLS – High Level Structure denne er felles for flere ISO standarder og kan enkelt kombineres med standarder som ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 og ISO 45001:2018.